vineri, 18 martie 2011

De ce Nostalgic TV ?

  Pentru ca ma cuprinde uneori un val de melancolie si nostalgie dupa vremurile de odinioara, cand TVR era singurul canal romanesc de televiziune. Televiziunea acelor timpuri mi-a marcat copilaria, mi-a transformat viata intr-o lume magica, plina de farmec, lipsita de cangrena neajunsurilor si al tristetilor.
  Imi amintesc cu nostalgie de crainicele TV: Sanda Taranu, Delia Buteanu, Lia Marascu, Cristiana Bota ce cu o voce blanda si o prezenta agreabila ne poftea sa urmarim emisiunile TV sau filmul de la Telecinemateca. Aceasta prin peliculele cinematografice de exceptie a contribuit serios la "culturalizarea" privitorului acelor vremuri alaturi de cealalta celebra emisiune "Teleenciclopedia". Televiziunea de altadata ne-a mai adus si serialele de exceptie de sambata seara la care asteptam nerabdatori persoanajele inimitabile precum Sfantul, Mannix, Columbo, McCloud din Un serif la New-York, Kojak, Om bogat - om sarac sau indragita familie Ewing din Dallas. Nu am cum sa nu-mi amintesc si de serialele de duminica dupa-amiaza: Planeta gigantilor, Pierduti in spatiu, Tunelul timpului (toate trei fiind creatia regizorului Irwin Allen), U.F.O., Nemuritorul, serialul polonez Norii Negri, Linia Maritima Onedin sau Jacques Cousteau cu al sau "Din tainele Marilor". Pentru copii aveam serialele romanesti Capitanul Val-Vartej, Pistruiatul, Toate panzele sus, Ciresarii sau Racheta alba difuzate duminica dimineata. Tot atunci televiziunea ne-a rasfatat si cu alte seriale pentru copii precum Daktarii, Flipper, Lassie, Arabela. Nelipsitele desene animate erau incadrate in rubricile speciale ale Galei desenului animat realizata de Viorica Bucur sau in emisiunea zilnica pentru copii "1001 de seri" creata de Nell Cobar.Foarte asteptate erau si emisiunile de tip magazin de divertisment ce se difuzau in zilele de sambata sau duminica. Dintre cele mai cunoscute reamintesc "Albumul duminical" si "La sfarsit de saptamana". Televiziunea Romana ne-a daruit si multe emisiuni de varietati, in marea lor majoritate difuzate sambata seara, sau emisiunile speciale de divertisment din noaptea Anului Nou. Acesteia din urma ii voi dedica capitole intregi.
  In asemenea context emotional, bazandu-ma pe o memorie de elefant si cu o documentatie bine pusa la punct voi incerca sa creez un blog colectiv cu amintiri din perioada de aur a televiziunii romane. Voi aduce in memoria celor ce vor avea placerea sa-mi urmeareasca blogul, amintiri despre emisiunile TVR, serialele difuzate de-a lungul timpului, filmele de la Telecinemateca sau evenimentele sportive transmise de TVR. Voi pune accent pe perioada cand TVR era singura Televiziune din Romania, venind si cu amintiri din perioada de debut.
  Daca am reusit sa va trezesc nostalgii, va rog sa va aduceti contributia la acest blog care se vrea un catalizator de amintiri. Vom face impreuna o incursiune in grila de programe ale Televiziunii. As fi multumit, ca urmarind blogul sa comentati pe marginea celor scrise.

3 comentarii:

  1. Blogul asta promite. Si eu sunt nostalgic dupa emisiunile de altadata. Imi amintesc de Gala desenului animat, de Telecinemateca, Dallas. Mama, mama, cand incepe gala, toti copii din fata blocului fugeau in casa sa vada cele 10 minute de desene, dupa care reveneau la joaca.
    Promit sa te citesc mereu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoase timpuri....acum sunt de toate si parca nu mai au nici un farmec!Atunci fiecare lucru care era el,era pretuit si simteai o adevarata bucurie ,acum totul e monoton si o rutina!

    RăspundețiȘtergere