duminică, 27 martie 2011

Revelion (II) - 1978


  Asa cum v-am promis voi dedica articole intregi despre realizarea si prezentarea revelioanelor televiziunii. Pentru ziua de azi, propun Revelionul 1978.
  Revelionul 1978 este primul  fara Toma Caragiu si Alexandru Bocanet, al caror sfarsit tragic avusese loc  in urma cutremurului din 4 martie 1977. Coordonatorii programului de Revelion, Tudor Vornicu si Octavian Sava s-au straduit si au pregatit un maraton  umoristo-muzical de  9 ore.  La masa Revelionului  nu au lipsit scheciurile, momentele vesele, anectodele , avand ca protagonisti pe comicii cei mai indragiti ai scenei noastre.
  
   Se stie ca putin inainte de miezul noptii, la trecerea dintre ani, ascultam spiciul presedintelui tarii, tovarasului  Ceausescu. Tot pe placul sefului partidului, care aprecia “talentul” oamenilor muncii din fabrici si uzine, realizatorii au introdus in program si “Selectiuni din programul brigazilor artistice premiate la Festivalul Cantare Romaniei” sau tinerele talente de muzica populara prezentate in emisiunea “Antena va apartine”. Cu toate aceste mici dereglari de la buna dispozitie, editia 1978 a Revelionului a ramas una pentru toate gusturile si toate varstele.
  Din program nu putea lipsi monologul vesel cu Amza Pellea, care devenise un obisnuit al programului de Revelion. Reamintesc  si serialul creat de Marin Traian si Titi Acs,  ce prezenta aventurile lui Spirache, interpretat de Puiu Calinescu. Muzica populara si de dans, slagare din toate topurile, melodii in premiera, din care am retinut pe Dida Dragan alaturi de  nastrusnicele veverite Chip si Dale, sunt alte momente din desfasuratorul programului.
  Acelasi regizor Marin Traian incearca in “Aventuri in epoca comediei” sa parodieze serialelele sau filmele prezentate la televizor in anul 1977.

Sub genericul  “Saluturi muzicale de peste hotare”, telespectatorii vremii  au avut posibilitatea sa asculte sau sa vizioneze cele de mai succes  slagare internationale ale formatiilor ABBA, Boney M, sau ale interpretiilor Mireille Mathieu, surorile Kessler,precum si interpretii din tarile socialiste Karel Gott, Helena Vondrackova sau Kurt Jurgens.
  Dupa degustarea unor melodii de pahar interpretate de  Benone Sinulescu, Maria Pietraru, Ion Laceanu si altii, programul de Revelion se incheie cu traditionala Perinita, omniprezenta in toate programele speciale ale Revelionului.

Un comentariu:

  1. Ar fi fain daca TVR ar mai avea in arhiva aceste emisiuni in original, si le-ar putea copia pe suport informational...ca sa le putem revedea.

    RăspundețiȘtergere