vineri, 13 mai 2011

1001 de seri (I)

   Incepand cu ziua de 25 Mai 1970 conducerea Televiziunii decide introducerea in grila de programe a rubricii 1001 de seri, o emisiune destinata copiilor si difuzata inainte de principalul jurnal de stiri. Daca anterior acestei date, sporadic se difuza cate un desen animat, incepand cu aceasta data, zilnic la orele 19.20, cei mici erau invitati in fata televizoarelor pentru a urmari emisiunea dedicata lor. Astfel, ca in basmele Seherezadei din 1001 de nopti, seara de seara le sunt prezentate cate o poveste, un desen animat sau un filmulet cu papusi in cele 10 minute destinate acestei emisiuni.
   Parintii din ziua de azi isi amintesc cu nostalgie genericele de intro si out, in care Mihaela si prietenul sau, catelusul Azorel, se adunau in fata televizorului pentru emisiunea preferata, iar dupa terminarea ei, se pregateau si mergeau la culcare. Cel care lansase pe Mihaela era caricaturistul Nell Cobar, o perioada fusese directorul revistei “Urzica”.
   Dupa multi ani de glorie, odata cu scurtarea programului TV, la mijlocul anului 1982, emisiunea dispare subit, dupa ce initial fusese mutata la ora 17.50. Se reia la inceputul anului 1990 cu cateva episoade din serialul Mihaela, dupa care dispare din nou. In locul acesteia apar alte genuri de animatie, primite in primii ani de dupa Revolutie, de la canalele franceze de televiziune.   

2 comentarii:

  1. Ar fi interesant sa gasesti programul din perioada aceeea cu ziua de 25 mai, sau pe cel premergator pentru a vedea felul cum s-a promovat aceasta emisiune.

    Vad ca s-au jucat un pic cu ora de difuzare a telejurnalului de seara. Daca la inceputurile televiziunii acesta se difuza la ora 19.00 prin 1967 - 1968 s-a difuzat la 19.30 dupa care s-a revenit la ora 19.00 pentru o scurta perioada iar din 1969 1970 din nou a fost preferata ora 19.30.

    Iti doresc mult succes in continuare ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am sa tin cont de propunerea ta si am sa postez programul TV din perioada respectiva. De altfel, pe viitor (nu foarte apropiat), am sa public cateva randuri si despre Telejurnal.

    RăspundețiȘtergere