duminică, 22 mai 2011

Album duminical

Odata cu marirea numarului de ore de emisie se simtea nevoia acoperirii a unui program de diverisment pentru dupa-amiaza zilei de duminica. Astefel a aparut magazinul duminical ce se difuza incepand cu orele 13:00, iar durata ei era 3-5 ore, functie de transmisiunile sportive din ziua respectiva. Dupa 1985, odata cu scurtarea programului, aceasta isi modifica orarul de transmitere, intre orele 13:05 - 15:00, iar putin mai tarziu au mai taiat alte 15 minute, durand pana la ora 14:45. Denumirea de "Album duminical" se concretizeaza undeva la mijlocul anului 1973. Predecesorii numindu-se "Zig-zag", "Studio A", "Magazin duminical", "360 de grade", "Post meridian". Cred ca ideea a fost a lui Tudor Vornicu si a fost concretizata prin anii 1967,1968. De realizarea acestui magazin cultural-distractiv s-au ocupat Tudor Vornicu, Ioana Bogdan, Ovidiu Dumitru, Gh.E Marian, Doru Dumitrescu, Liviu Tudor Samuila, etc. Din cuprinsul sau nu lipseau scenete umoristice, grupate in "Ora vesela" sau "Umor si muzica", muzica usoara romaneasca, muzica populara, "Un zambet pe 16mm, realizata de Marin Traian, in care se facea bascalie de afisele sau diverse inscriptionari de pe vitrinele magazinelor vremii, celebrele reportaje realizate de Aristide Buhoiu intitulate "Drumuri europene" sau cele ale lui Ioan Grigorescu: "Spectacolul lumii". Mai amintesc mult asteptatele desene animate (in special Woody Woodpeckers), teatru scurt de dupa amiaza, serialele tv "Bewitched", tradus la noi cu "Ce vraji a mai facut nevasta mea, Samantha" sau "The Flintstones", cunoscut ca "Aventuri in epoca de piatra". Mai tarziu au aparut emisiuni noi precum "Sah-mat in 15 minute" cu Elisabeta Polihroniade, "Sub cupola circului", "Secventa telespectatorului" si, poate cea mai indragita emisiune, "Cascadorii rasului".
Dupa revolutie si-a schimbat denumirea in "Videomagazin" sau " De la egal la egal, amical", apoi disparand definitiv. Astazi, pe spatiul acestei emisiuni, TVR difuzeaza "Danut SRL" cu Dan Bittman, dar e departe de ceea ce a fost odata albumul duminica

2 comentarii:

  1. Bună. Am şi eu un blog relativ mai dichisit, căruia îi dedic câteva ore săptămânal http://tvarheolog.wordpress.com/ . Am mai postat şi pe forumul SoftPedia http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=277953&st=1260 . Ar fi interesant sa schimbam cateva vorbe pe messenger, id-ul meu = v75is . Deosebit de atractiv Revelionul 1978, poate faci rost si de programul radio din revista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca am fost descoperit. Iti cunosc si blogul tau, de altfel, am discutat si pe messenger. Cat despre rugamintea ta, referitor la postarea programului radio Revelion 1978, as fi preferat sa postez doar despre televiziune, dar daca nostalgicii o vor cere, atunci voi posta si din programele Radio.

    RăspundețiȘtergere