luni, 25 aprilie 2011

Telecinemateca (I)

Dupa 1965, cand a existat o deschidere catre productiile americane de filme, fata de celelalte televiziuni din statele socialiste, s-a  simtit nevoia aparitiei unei emisiuni saptamanale de prezentare a acestor productii. Ideea apartine lui Tudor Vornicu, coordinator de programe si a lui Octavian Sava, redactorul sef.   Numele acestei emisiunii este TELECINEMATECA, iar ca data de nastere consemnam ziua de miercuri 8 noiembrie 1967. Primul film programat a fost “Petter Ibbetson” cu Gary Cooper, film ce cu  o zi inainte implinea 32 de ani de la premiera de pe ecranele cinematografice americane. Au urmat alte filme ce ii avea ca protagonisi pe Bette Davis, Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Olivia de Havilland, actori scosi de la naftalina pentru vremurile de azi, dar de mare actualitate pentru timpurile de atunci.
Asteptarile nu au intarziat sa apara, s-au primit telefoane, s-au trimis scrisori catre televiziune, semn ca emisiunea avea audienta. Se impunea ca emisiunea sa aiba un generic, astfel s-au folosit 43 de cadre fixe cu chipurile unor actori celebri, iar Octavian Sava a venit cu ideea unei dinamizari folosindu-se 6 clipuri din filme. Pentru realizarea genericului o contributie importanta a avut-o si Viorica Bucur, iar pentru fundalul sonor a fost ales un fragment muzical de al lui Charlie Chaplin, “This is my song”, din filmul “Contesa din Hong Kong", orchestrata de James Last.
Pana in 1989, Telecinemateca se difuza numai miercurea, dupa aceasta perioda ziua de difuzare s-a modificat pentru ziua de marti sau joi. In zilele de azi, Televiziunea publica nu a renuntat la aceasta emisiune, unori gasim in grila de programe a TVR-ului cate un film din ciclul Telecinematecii.
           Si astazi cand aud melodia de generic a Telecinematecii imi starneste multe emotii si nostalgii.

7 comentarii:

  1. Gelu Ivanovici7 mai 2011 la 14:22

    Excelenta melodia, mi se zburleste parul din cap.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place televizorul retro, da senzatia ca e pozat in timpul difuzarii Telecinematecii, acum 30-40 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o compozitie proprie. Tocmai asta e ideea: sa creeze impresia de viziuni retro. Asemenea si pentru celelalte imagini de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesante amanuntele. Mersi pentru informatii.

    Daca aveti curiozitatea gasiti pe youtube un montaj pe care l-am intitulat "Telecinemateca altfel".

    Melodia integrala si cateva imagini in plus pe care le-am considerat adecvate pentru a ilustra aceasta piesa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu-mi este strain clipul "Telecinemateca altfel" de pe youtube. De asemenea si eu am creat cateva clipuri "Telecinemateca", fara sa le postez pe youtube, Probabil, undeva, pe la sfarsitul anului voi posta cateva dintre ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum aflu numele actorilor din genericul telecinemateca?
    Stie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  7. Care este melodia de generic de la emisiunea Jurnalul Televiziunii? Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere